Kaj je disk golf

Disk golf

Disk golf je šport, ki je po pravilih podoben navadnemu golfu. Namesto palic in žogic, kot pri golfu, uporabljamo različne plastične diske (a la frizbije). Disk golf igrišče ima več prog. Igrišče standardne velikosti ima 18 prog, manjša igrišča pa imajo lahko 12, 9 ali 6 prog. Na koncu disk golf proge ni »luknje« kot pri golfu ampak kovinski koš z verigami, kamor mora prileteti disk, da zaključimo progo. Zmagovalec runde disk golfa je igralec, ki je vse proge odigral v najmanj metih.

Število igrišč in igralcev po svetu hitro narašča. Pomemben razlog za to je tudi cenovna dostopnost športa. Igrati ga lahko pričnete že z nekaj diski. Večina igrišč se nahaja v javnih parkih in na športnih območjih ter so brezplačna za igro.

Državno prvenstvo v disk golfu - Planica 2020
Državno prvenstvo v disk golfu – Planica 2020

Disk golf igrišča

Disk golf igrišče je postavljeno v naravi. Igrišče je lahko večje, manjše, lažje ali težje … vsako je drugačno in nekaj posebnega. Skupno vsem disk golf igriščem  je, da se jih lahko postavi praktično povsod. Disk golf lahko igrajo vsi ljudje, ne glede na starost ali spol. Igrišče za disk golf najdemo v parkih, rekreacijskih in športnih območjih ali celo v gozdu. Najboljše igrišče za disk golf je tisto, ki je postavljeno na urejeni zeleni površini, kjer je dovolj prostora za proge, dolge od 50 do 200 metrov.

Disk golf igrišče ima več prog. Na začetku igrišča je velika info tabla z vsemi podatki o igrišču. Vsaka proga ima izmetno cono, majhno info tablico o sami progi in kovinski koš z verigami na koncu vsake proge.

Disk golf oprema

Disk golf lahko igramo le z enim diskom, a igralci disk golfa (tako rekreativni kot napredni) pri igri uporabljajo več diskov in drugo disk golf opremo. Disk golf opremo sestavljajo diski, torba, brisača, mini označevalec, dežnik listek z rezultati in še kaj. Poznamo 3 vrste diskov: pater (ang: putter), srednji (ang: midrange) in drajver (ang: driver).

Paterje uporabljamo za zaključne mete v koš in kratka približevanja. So počasnejši in bolj natančni diski. Srednji so diski za daljša približevanja. So malce hitrejši od paterjev, zato dlje letijo. Drajverji so najhitrejši diski, s katerimi pridobivamo na razdalji. Uporabljamo jih za prve mete iz izmetne cone. Za dober met z draiverjem potrebujemo že nekaj znanja metanja diska.

Torba za disk golf je posebna torba, ki ima posebne žepe in predale za diske, da jih lahko kar se da lahko in hitro izvlečemo iz nje. Narejena je posebej za disk golf. Vsaka disk golf torba ima vsaj en predal za diske, za bidon in dodaten predal za nujne potrebščine.

Brisača je obvezen pripomoček disk golf opreme. V zgodnjih jutranjih urah ali v vlažnih dnevih je pomembno, da je disk, ki ga mečemo, suh.

Mini označevalec (ang: mini marker) je manjši disk, ki ga uporabljamo za označevanje pozicije med igro. Postavimo ga vedno pred disk in ga tako označimo, kje je pristal. Ko mečemo naslednji met, se postavimo za mini in izvedemo met.


 


 

Bi želeli nabaviti disk golf opremo?

Pošljite nam povpraševanje


  KAKO igramo disk golf

  Igro začnemo na izmetni coni. Vržemo prvi met in počakamo, da vržejo tudi ostali v skupini.

  Sprehodimo se do svojega diska in ga označimo z markerjem.

  Za naslednji met lahko izberemo drugi disk ali nadaljujemo z istim.

  Če smo že dovolj blizu koša, ga poskušamo zadeti.

  CILJ IGRE je, da končamo vsako progo s čim manj meti diska.

  KDO lahko igra disk golf

  Disk golf lahko igra vsak oseba, ki ji je všeč sprehajanje po naravi in ima rada športno aktivnost. Disk golf ni težak za igranje in je nadvse primeren za družine kot zabavna družinska aktivnost.

  Sami si izberete na kakšni ravni želite igrati disk golf. Lahko ga igrate čisto na začetni ravni in samo na lokalnem igrišču, lahko pa na precej naprednem športnem nivoju in na mednarodnih turnirjih po Sloveniji, regiji, Evropi ali svetu.

  V Sloveniji imamo Frizbi zvezo Slovenije (FZS), v katero so včlanjeni disk golf klubi. Poiščite lokalni disk golf klub in začnite igrati disk golf pri njih. Z veseljem vas bodo naučili mete, pravila, vse o sami igri in o diskih.

  KJE lahko igramo disk golf

  Disk golf igramo na igriščih za disk golf. To so posebna igrišča, kjer so koši, table in tablice ter izmetne cone že postavljene. V Sloveniji imamo 7 disk golf igrišč (november 2020). Lokacije igrišč najdete na tej povezavi.

  Standardno disk golf igrišče ima 18 prog, obstajajo pa tudi manjša igrišča. Igrišče z 9-imi ali 6-imi progami so bolj primerna za družine in začetnike. Na takšnih igriščih se z lahkoto naredi začetniški turnir v disk golfu, ki je namenjen druženju, zabavi, prvemu spoznavanju s pravili disk golfa in nabiranju izkušenj.

  Bi želeli narediti disk golf dogodek?

  Disk golf je lahko sestavni del športnega ali družabnega dogodka. Teambuildingi, šolski športni dnevi, rojstnodnevni dogodki, športna tekmovanja, pikniki, zasebne zabave ali enodnevni športni dogodki.

  Vi priskrbite dobro lokacijo, mi prinesemo vso opremo in vam postavimo začasno disk golf igrišče.

  Pošljite nam povpraševanje